NVM Woontoets voorkomt foute huurders

Steeds vaker kopen particulieren een huis om te gaan verhuren. Voor veel nieuwe beleggers een spannende stap: je sluit een overeenkomst met iemand die jouw eigendom gaat gebruiken. Hoe zorg je er voor dat je zo min mogelijk risico loopt een onbetrouwbare huurder te treffen? Evelien Witterland, verhuurmakelaar bij Steenhuis Vastgoedmanagement, kan daar alles over vertellen.

Drempel

Als je een woning verhuurt via Steenhuis wordt vóór het aangaan van een huurovereenkomst áltijd de NVM Woontoets uitgevoerd. Hierdoor voorkom je als verhuurder zoveel mogelijk dat je in zee gaat met mensen die achteraf niet betalen, geld witwassen of op het randje van een faillissement naar de
schuldsanering wankelen. Ook werp je een drempel op tegen personen die met valse legitimatiebewijzen illegale bewoning of hennepteelt beogen.

De uitvoering van de NVM Woontoets wordt uitbesteed aan een bedrijf dat gespecialiseerd is in het screenen van persoonsgebonden gegevens. Uiteraard wordt hierbij goed rekening gehouden met alle wetgeving rondom privacy. In de woontoets wordt relevante informatie van de potentiële huurder onderzocht, zoals identiteitsdocumenten, salarisstroken, bankafschriften en verklaringen van vorige verhuurders. Ook worden met behulp van verschillende bronnen de financiële positie en betaalmoraliteit van een kandidaat vastgesteld. Al deze informatie komt samen in een adviesrapport. Een groen stoplicht betekent dat de verhuurder gerust een overeenkomst kan aangaan met de potentiële huurder. Een rood stoplicht betekent dat het wordt afgeraden omdat er op basis van de gevonden informatie een te groot risico is op wanbetaling of andere vervelende omstandigheden.

Steenhuis Vastgoedmanagement verhuurd

Risico's maar meer zekerheid

Het verhuren van een woning brengt natuurlijk altijd risico’s met zich mee, ook ná het uitvoeren de NVM Woontoets, maar Evelien geeft aan dat alleen het vertéllen dat er gescreend gaat worden huurders met andere plannen vaak al afschrikt. De NVM Woontoets geeft dus makkelijk en snel een heel groot stuk zekerheid aan een verhuurder.

Vragen over verhuren?