Welke huurprijs mag ik vragen voor mijn woning?

Steenhuis VGM | Steengoed verhuren
Steenhuis Vastgoedmanagement verhuurd

Het aanschaffen van een woning of appartement voor de verhuur is nog steeds erg populair. Als je gaat verhuren, welke huurprijs mag je dan eigenlijk rekenen? Hiervoor gelden een aantal wetten en regels. Evelien Witterland van Steenhuis Vastgoedmanagement legt dit uit.

Puntentelling

De overheid heeft een puntensysteem vastgesteld om de kale huurprijs van een woning vast te stellen. Het woonoppervlak, de WOZ-waarde en
het energielabel zijn hierbij belangrijke factoren. Daarnaast telt mee hoe een woning wordt verwarmd en kunnen extra punten worden toegekend
voor de lengte van het aanrecht of voor inbouwapparatuur en thermostaatkranen.

Nu al vragen over verhuren?

Vrije sector

Het puntensysteem geldt niet bij geliberaliseerde huurcontracten. Dit zijn contracten in de vrije sector, waarbij de huur hoger is dan de liberalisatiegrens, momenteel €752,33. Ieder jaar wordt deze grens opnieuw vastgesteld door de regering. Eengezinswoningen of appartementen met een goede energieprestatie en een hoge WOZ-waarde komen hier al gauw boven. In dat geval ben je als verhuurder vrij om te bepalen welke huurprijs je vraagt.

Servicekosten

Bovenop de kale huur mag je servicekosten doorberekenen. Denk hierbij aan schoonmaak van gezamenlijke ruimtes, tuinonderhoud, huismeesterkosten en liftkosten. Deze worden vaak als voorschot in rekening gebracht en aan het einde van ieder jaar verrekend.

Jaarlijkse huurverhoging

Voor huurcontracten onder de liberalisatiegrens - sociale huurwoningen - vindt de jaarlijkse huurverhoging bijna altijd plaats op 1 juli, maar een ander moment is ook toegestaan. Voor deze woningen beslist de regering met welk percentage de huur mag stijgen. Geliberaliseerde contracten worden verhoogd aan de hand van prijsindexcijfers die vastgesteld worden door het CBS. In verband met de coronacrisis is ook voor laatstgenoemde contracten afgelopen jaar een maximum vastgesteld door de regering.

Meer weten?

Wil jij graag weten welke huurprijs je mag vragen voor jouw huurwoning of welke servicekosten je wel en niet mag doorberekenen? Neem dan
contact op met Evelien Witterland via 0592-318000. Ook voor overige vragen over het verhuren van een woning staat zij je graag te woord.